NOS Nieuws

Politievakbond: neerschieten van Eindhovenaar was noodweer

De politieagent die gistermiddag in Eindhoven een man in de borst schoot, handelde uit noodweer. Dat zegt Hans Schoones, voorzitter van politievakbond ANPV, tegen Omroep Brabant.

Een buurtbewoner filmde het incident vanuit zijn huis. "Je ziet dat de agente niet meer kan wegkomen en dat de verdachte op haar afstormt. Hier is duidelijk sprake van een bedreigende situatie", aldus Hans Schoones.

De agent kon niet anders dan op de verdachte te schieten.

Hans Schoones

Op de beelden is te zien dat de man achter een van de agenten aanzit. Er ontstaat een worsteling, waarbij een agent op de grond valt. De collega van die agent trekt daarop zijn wapen en daarna klinken twee schoten.

"Als de verdachte inderdaad, zoals door de politie wordt geschetst, dreigde met een scherp voorwerp, dan kon de agent niet anders dan op de verdachte te schieten. Een waarschuwingsschot zou niet voldoende zijn geweest."

Taser

Op het filmmateriaal is niet duidelijk te zien of de man inderdaad in het bezit was van een steekwapen. Dat moet onderzoek van de Rijksrecherche uitwijzen. "Als de verdachte geen steekwapen bij zich had, dan kan dat nog weleens zwaar gaan wegen in het onderzoek van het Openbaar Ministerie", erkent Schoones.

De ANPV wil dat agenten de beschikking krijgen over een taser, een stroomstootwapen. "Dat is een handig apparaat waarmee een agressief persoon in een keer uitgeschakeld kan worden. Wij beschouwen het als het perfecte tussenmiddel."

Politie schiet verdachte neer in Eindhoven (let op: heftige beelden)

De neergeschoten man heeft de nacht in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven doorgebracht. Volgens zijn advocaat is hij uit de gevarenzone, maar blijft zijn situatie zorgelijk omdat de politiekogel operationeel niet verwijderd kan worden. "De kogel werd bovendien van dichtbij afgevuurd en heeft daardoor een enorme impact op zijn lichaam gehad. Mijn cliënt heeft heel veel bloed verloren.”

De man wordt kunstmatig in coma gehouden op de intensive care. Het is nu de vraag hoe hij daaruit gaat komen. "De kogel heeft zijn hart op een paar centimeter na geraakt. Dat is echt buitenproportioneel. Deze agenten zijn opgeleid om zorgvuldig met een vuurwapen om te gaan. Dat zie ik hier niet gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl