AZ-spits Vincent Janssen passeert Willem II-doelman Kostas Lamprou: 0-2

Janssen schiet AZ langs Willem II

AZ heeft in de eredivisie met 2-0 gewonnen bij Willem II. Het was voor de ploeg van John van den Brom de negende zege in tien competitieduels en de eerste in Tilburg in zeven seizoenen. AZ is door de overwinning terug op de derde plaats in de eredivisie, terwijl de Brabanders vijftiende blijven.

De Alkmaarders traden aan zonder de zieke Dabney dos Santos en de geblesseerde Markus Henriksen, maar hadden desondanks een licht overwicht in de matige eerste helft. Tot grote kansen leidde dat echter amper, al was Vincent Janssen enkele keren gevaarlijk en schoot Levi García net naast.

Falkenburg paal

Willem II had moeite om aanvallend een vuist te maken, maar was voor rust wel het dichtst bij een treffer. Uit een vrije trap van Rochdi Achenteh kopte Erik Falkenburg de bal tegen de paal. Op slag van rust dacht AZ nog op voorsprong te komen toen Alireza Jahanbakhsh scoorde. De aanvaller uit Iran stond echter buitenspel.

In de tweede helft werd het publiek evenmin vermaakt. De ploegen hadden moeite om een fatsoenlijke aanval op de mat leggen, leden veel balverlies en kansen waren dan ook schaars.

Janssen goudhaantje

Toch was AZ kort na rust al dicht bij de openingstreffer. Uit een hoekschop van Jahanbakhsh kopte Luckassen de bal tegen de onderkant van de lat. Twintig minuten voor tijd kwam het doelpunt er alsnog. Na een schot van Janssen maakte Funso Ojo, die zijn gezicht probeerde te beschermen, hands, waarna de AZ-spits vanaf elf meter scoorde.

Vijf minuten later besliste Janssen het duel. Na een combinatie met Joris van Overeem liet de aanvaller zijn negentiende treffer van het seizoen aantekenen. De spits, die door bondscoach Danny Blind is opgenomen in de voorselectie van Oranje, kwam daarmee naast Luuk de Jong aan kop van het topscorersklassement in de eredivisie.