AFP
NOS Nieuws

Partijen lijken nog voor begin Syrië-overleg onverzoenlijk

De kans van slagen van de Syrië-conferentie lijkt uiterst klein na verklaringen van het Syrische bewind en de oppositie. Damascus staat niet toe dat de positie van president Assad ter discussie wordt gesteld, terwijl het een minimumeis van de oppositie is dat een overgangsbewind in Syrië wordt ingesteld.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem reist morgen met een delegatie af naar Genève, waar het overleg maandag begint. Hij zei dat hij terugkeert naar Damascus als hij langer dan 24 uur moet wachten op de andere delegatie.

Rode lijn

De positie van Assad is voor Walid een rode lijn, die niet overschreden mag worden. We gaan niet in gesprek met welke partij dan ook die de positie van Assad in twijfel trekt, zei Walid. Wie dat wel van plan is, kan beter niet naar Genève komen, zei hij.

Een woordvoerder van de oppositie zei dat Damascus het overleg daarmee al voor het begin onmogelijk heeft gemaakt.

Minister Kerry zei vanochtend dat hij ervan uitgaat dat de conferentie doorgaat. Rusland en de VS zetten alles op alles om het overleg van start te laten gaan. in Genève staan voorlopig geen directe gesprekken tussen de regering en de oppositie op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl