De schade wordt veroorzaakt door gaswinning
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Miljard euro schade aan huizen in bevingsgebied

Ruim 180.000 huizen in het Gronings bevingsgebied zijn samen een miljard euro in waarde gedaald. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt daarnaast dat de huizenmarkt in de hele provincie ernstig is verstoord door de aardbevingen.

De meeste schade is aangericht aan woningen in de negen 'aardbevingsgemeenten'. Maar ook buiten die gemeenten is er veel schade, blijkt uit het onderzoek. De waarde van huizen in de stad Groningen is met 111 miljoen euro gedaald, in Hoogezand-Sappemeer met 90 miljoen. Deze gemeenten krijgen geen geld van de NAM om waardevermindering te compenseren, schrijft RTV Noord.

Gemiddeld zijn huizen in de provincie 5000 euro minder waard geworden, 3 procent van de woningwaarde. Uitschieters zijn te zien in kleine dorpen als Sint Annes en Toornwerd. Daar zijn huizen gemiddeld 26.000 euro in waarde gedaald.

Hoger beroep

De onderzoeker verwacht dat zijn bevindingen een belangrijke rol kunnen spelen bij het hoger beroep van de NAM tegen de uitspraak van de rechter over de waardevermindering. Die zaak werd aangespannen door Groningse huiseigenaren en woningbouwcorporaties, verenigd in stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG).

De rechter bepaalde dat die waardedaling voor alle huizen in Groningen gecompenseerd moet worden. De NAM is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Advertentie via Ster.nl