'Twijfel over deel aangifte tegen Wilders'
Een deel van de aangiften tegen Geert Wilders om zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak, is onwetend ingevuld, schrijft De Telegraaf.
Bij "een breed georganiseerde poging om zoveel mogelijk aangiften te verzamelen" zitten volgens de krant ook aangiften van "onwetende, niet-Nederlands sprekende en soms zelfs analfabete seniore allochtonen".
Aangiften en strafvervolging
Het OM besloot eind 2014 om de PVV-leider vanwege zijn uitspraak te vervolgen voor discriminatie. 6400 mensen deden aangifte naar aanleiding van die uitspraak op 19 maart 2014 (de avond van de gemeenteraadsverkiezingen).
Wilders' advocaat Geert Jan Knoops mocht van de rechter vijftien van de 6400 mensen die aangifte hadden gedaan vragen naar hun beweegredenen, schrijft De Telegraaf. De krant heeft inzicht gehad in een aantal getuigenverklaringen. Daaruit zou blijken dat een deel van de aangevers niet wist waar zij precies aangifte van de deden. De krant trekt zijn conclusie op basis van de verklaringen van vijf mensen die over hun aangifte zijn gehoord.
"Geen valse aangiften"
"Zo lang het geen valse aangiften zijn, en dat zijn het niet, verwacht ik niet dat deze aantallen er in de rechtszaal toe zullen doen", zegt strafrechtsdeskundige Peter Tak. "Het OM heeft zelf besloten tot strafvervolging, omdat het meent dat er sprake is van een strafbaar feit. Dat zal de rechter gaan beoordelen. Het doet er niet toe of er daarnaast één of 6000 aangiften liggen."
"Ook Wilders' verdediging weet dat", zegt Tak. "Knoops wil hiermee aangeven dat de hype die rondom de uitspraak is ontstaan, vooral politiek gekleurd is. Maar daar staat tegenover dat de uitspraak van Wilders ook politiek gekleurd was."
Knoops wil niet reageren op vragen van de NOS.