Hulpdiensten bij de verongelukte passagierstrein bij Dalfsen
NOS Nieuws

'Cabine Dalfsen volledig weggevaagd', machinisten willen onderzoek

Machinistenvakbond VVMC wil dat er een onderzoek komt naar het treintype dat vorige maand bij Dalfsen ontspoorde. Uit onderzoek van de Stentor bleek dat er de de afgelopen jaren elf doden vielen met de Spurt in Europa. De bond maakt zich zorgen over dit type trein van de Zwitserse fabrikant Stadler.

"We zijn geschrokken van het aantal dode machinisten dat bij dit type treinstel gevallen is. In Nederland zijn er jaarlijks tientallen aanrijdingen en daar komt eigenlijk nooit een machinist bij om", zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert van de VVMC. "Elf is daarom wel een hoog aantal, ook al gebeurde de ongelukken in meerdere landen."

De foto's van het ongeluk veroorzaakten opschudding bij de VVMC. "Machinisten zijn geschokt", zegt Eilert. "Het was duidelijk te zien dat de cabine van de machinist compleet was weggevaagd."

Drukke dienstregeling

Ook ProRail krijgt kritiek van de machinistenvakbond. "De dienstregeling is ontzettend krap", zegt Eilert. "Er moet hard gereden worden op korte stukjes."

De VVMC heeft inmiddels een gesprek gehad met ProRail over de dienstregeling en de veiligheid. Naast een andere dienstregeling wil de vakbond een vermindering van het aantal overwegen. Het ongeluk in Dalfsen gebeurde op een overweg waar de trein tegen een hoogwerker botste.

Arriva

Vervoersorganisatie Arriva is verantwoordelijk voor de dienstregeling op het traject Zwolle - Emmen. Het bedrijf kocht de treinen van Stadler aan. "De toedracht van het ongeluk wordt nu onderzocht, het is belangrijk dat het onderzoek alle tijd en rust krijgt. Speculeren heeft geen enkele zin", zegt het bedrijf in een reactie.

Ook treinfabrikant Stadler laat in een reactie weten niets te kunnen zeggen over het ongeluk in Dalfsen. "Onze treinen voldoen aan de strenge internationale regels."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl