Gerrit Schotte staat de pers te woord na de uitspraak van de rechter
NOS Nieuws

Veroordeelde Schotte speelde schimmig spel op Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Het Openbaar Ministerie in Willemstad heeft een eerste slag geslagen in de strijd tegen zware criminaliteit en corruptie. Ex-premier Gerrit Schotte moet drie jaar de cel in en mag vijf jaar niet meer meedoen aan de verkiezingen, zo werd vandaag bekend.

Schotte werd veroordeeld voor onder meer fraude en witwassen. De oud-politicus onderhield nauwe banden met een lid van de Siciliaanse maffia, Francesco Corallo. De Nederlands-Italiaanse casinohouder was volgens de officier van justitie de eigenlijke machthebber tijdens het bewind van de regering-Schotte.

Corallo, die wordt gezocht door Interpol, doneerde flinke bedragen aan de MFK-partij van Schotte. Dat geld werd door de oud-premier verdoezeld via valse facturen. Het OM zegt dat hij op die manier meer dan 200.000 dollar witwaste.

Schotte en zijn vriendin arriveren bij de rechtbank

Maar Schotte kreeg niet alleen van Corallo financiële steun. Komende maand verschijnt ook een andere financier van zijn MFK-partij voor de rechter.

Dan hoopt de justitie in Willemstad een tweede slag te slaan met de veroordeling van de Curaçaose loterijkoning Robbie dos Santos, een van de rijkste mannen van het eiland. Ook Dos Santos had jarenlang een stevige vinger in de pap in de Curaçaose politiek. De loterijkoning wordt daarnaast in verband gebracht met misdaad en corruptie.

Zo zouden bekenden van Dos Santos opdracht hebben gegeven voor de moord op politicus Helmin Wiels. Met de arrestaties van de opdrachtgevers hoopt justitie aan te tonen dat Curaçao in staat is om criminaliteit aan te pakken.

Ontoelaatbaar

Het blazoen van Curaçao is desondanks beschadigd door dit opzienbarende proces. De rechter rekende dat Schotte vanmiddag zwaar aan. De rechtbank zei dat zijn handelswijze ontoelaatbaar was en merkte op dat uit niets blijkt dat Gerrit Schotte inziet dat hij als premier een voorbeeldfunctie had.

Dat werd onder aan de trappen van het Gerechtshof opnieuw bevestigd. Schotte zei daar dat hij inderdaad schuldig is, maar voegde eraan toe dat dit volgens hem komt doordat het Openbaar Ministerie, het Hof en Nederland samenwerken om hem te elimineren.

'Ze willen me elimineren'

Zijn advocaat kondigde direct aan in hoger beroep te gaan en experts verwachten nog een lang juridisch gevecht. Daarmee is de weg vrij voor Gerrit Schotte om mee te doen aan de verkiezingen in Curaçao op 30 september van dit jaar.

Verdachte politici mogen geen minister worden. Maar er is nog geen wetgeving om verdachte politici uit de Staten te weren. Een opdracht die een deel van het parlement nu wel versneld wil uitvoeren. Zij willen op die manier voorkomen dat het schimmige netwerk rond Schotte opnieuw invloed krijgt in Curaçaose politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl