Anish Giri begint met remise tegen Levon Aronian
NOS Sport

Giri begint met remise tegen Aronian

Anish Giri is het kandidatentoernooi in Moskou begonnen met een remise tegen Levon Aronian. De Haagse grootmeester was dicht bij de overwinning nadat hij de overgangsfase van het middenspel naar het eindspel duidelijk beter had behandeld dan zijn tegenstander.

Pas in het pionneneindspel liet Aronian zijn ware klasse zien. In een stelling die de computer als verloren voor hem beoordeelde, vond hij met een pionoffer de enige weg naar remise.

"Een hele fijne partij van Giri", vond grootmeester Erwin l'Ami. "Hij heeft vanaf zet één de druk erop gehouden en het is eigenlijk alleen jammer dat hij hem niet gewonnen heeft."

Damegambiet

De variant van het damegambiet die Aronian speelde, staat bekend als heel solide. Maar op 26.Da4 reageerde zwart niet goed met 26..Dc7 (beter was 26.. bxc5 27.dxc5 Ta8 geweest) en ook 29.. Tc7 was onnauwkeurig.

Op de persconferentie na afloop gaven beide spelers aan dat ze weliswaar geen concrete winstvariant voor wit gezien hadden maar dat ze het gevoel hadden dat Giri op dat moment gewonnen stond. Giri liet zijn voordeel glippen maar kreeg volgens l'Ami opnieuw kansen na 47..g5.

"Dat was een beetje een gekke zet. 50.Tb6 zag er spectaculair uit maar misschien was het simpele 50.Pxc6 Kxc6 51.Ta6+ beter", aldus L'Ami.

  • NOS
    Zettenverloop Giri-Aronian 1/3
  • NOS
    Zettenverloop Giri-Aronian 2/3
  • NOS
    Zettenverloop Giri-Aronian 3/3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl