Een van de plekken in Jaffa waar de dader maandag toesloeg
NOS Nieuws

Discussie in Israël over aanpak terroristen

In Israël is een hevig debat ontstaan over de vraag hoe het land met terroristen moet omgaan. De directe aanleiding is een filmpje waarin omstanders weinig mededogen tonen met een op de grond liggende Palestijn. De man had maandag in Jaffa negen mensen neergestoken, een Amerikaanse toerist kwam om het leven.

In het filmpje is te horen dat er wordt geroepen: "schiet hem dood, schiet hem door zijn hoofd". Daarna lost een van de omstanders, een politie-agent, een schot.

Hek

De reactie van de omstanders weerspiegelt de overheersende stemming in Israël over de aanpak van terroristen, zegt correspondent Monique van Hoogstraten in het NOS Radio 1 Journaal. "Het enige wat je met ze moet doen is ze onschadelijk maken, ook al liggen ze op de grond."

Veel politici sluiten zich volgens Van Hoogstraten aan bij "de onderbuikgevoelens van de bevolking". Zo heeft premier Netanyahu gezegd dat het nog niet voltooide hek tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever moet worden afgemaakt. De dader van maandag was een Palestijn die illegaal Israël was binnengekomen.

Schaar

De legertop en inlichtingendiensten zijn veel beheerster dan publiek en politici, zegt Van Hoogstraten. Volgens legerchef Gadi Eisenkot wordt er genoeg gedaan om terrorisme aan te pakken. "Ik wil niet dat soldaten hun magazijn leegschieten op een meisje met een schaar, zelfs als ze bezig is met een zeer ernstige daad."

Bij een groot aantal aanslagen de afgelopen maanden zijn dertig Israëliërs om het leven gekomen. Meer dan honderd Palestijnse daders zijn doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl