José Eduardo dos Santos is al aan de macht sinds 1979
NOS Nieuws

President Angola kondigt vertrek aan, na bijna 40 jaar

Een van de langst regerende leiders van Afrika heeft zijn vertrek aangekondigd. President Dos Santos van Angola heeft bekendgemaakt dat hij in 2018 terugtreedt. Hij is sinds 1979 aan de macht.

De 73-jarige Dos Santos deed de mededeling op een bijeenkomst van zijn Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola. Onduidelijk is waarom zijn vertrek in 2018 zal zijn. Een jaar eerder staan nationale verkiezingen gepland.

Burgeroorlog

Dos Santos trad in september 1979 aan, vier jaar nadat Angola onafhankelijk was geworden van Portugal. In het land woedde nog jarenlang een burgeroorlog. In 2002 kwam daar een einde aan.

Inmiddels is Angola vooral dankzij zijn olie-export de op twee na grootste economie van Afrika. De laatste tijd heeft de economie echter klappen gekregen vanwege de lage olieprijs.

Mugabe

Dos Santos is de op een na langst regerende regeringsleider van Afrika. President Obiang Nguema van Equatoriaal-Guinea trad ruim een maand eerder aan. De 90-jarige Zimbabwaanse president Mugabe kwam 'pas' in april 1980 aan de macht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl