Een dolfijn in het bassin in Harderwijk
NOS Nieuws

Dolfijnaftrekker Dolfinarium niet vervolgd

De verzorger die een dolfijn aftrok in het Dolfinarium in Harderwijk wordt niet vervolgd. De wetenschapper die het dier 'hielp', deed dat in het kader van een fokprogramma.

Er is dan ook geen sprake van een ontuchtige handeling, concludeert het Openbaar Ministerie na een feitenonderzoek. De fractieleider van de Partij voor de Dieren in Flevoland had aangifte gedaan wegens ontucht. Ze deed dat nadat in het tv-programma Rambam beelden waren te zien van een trainer die een dolfijn aftrok om het te dier "ontstressen".

"De handeling werd uitgevoerd door een wetenschapper in het kader van wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op een fokprogramma", schrijft het OM in een persbericht. Er wordt geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het aftrekken van de dolfijn.

Nieuwe aangifte

De politica is het niet eens met die conclusie en heeft opnieuw aangifte gedaan. Volgens de fractieleider heeft het OM niet genoeg onderzoek gedaan. Ze heeft hulp van een dolfijnexpert uit Nieuw-Zeeland ingeschakeld om aan te tonen dat wel degelijk sprake is van ontuchtige handelingen.

Op ontucht met dieren staat een celstraf van maximaal 1 jaar of een boete van ongeveer 20.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl