Zonnepark op Ameland
NOS Nieuws

Heel Ameland aan de zonne-energie

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Op Ameland is het grootste zonnepark van Nederland gebouwd. Het park bestaat uit 23.000 zonnepanelen en kan alle 1700 huishoudens van Ameland van elektriciteit voorzien. Totnutoe kregen de bewoners hun elektriciteit van het vasteland.

Het park past volgens wethouder Oud van Ameland in de ambitie van de gemeente om in 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. "Je mag er best trots op zijn dat we als klein eilandje het grootste zonnepark van Nederland hebben", zegt de wethouder.

'We hopen dat andere eilanden ook deze stap gaan maken'

Het initiatief voor het park kwam van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en Eneco. Sinds 1 januari kunnen bewoners via een speciale obligatielening investeren in het zonnepark. Het park is 12 voetbalvelden groot en ligt bij het vliegveld Ballum.

Weidevogels

Kritiek is er ook. Op Ameland hebben vooral boeren en natuurbeschermers bedenkingen. Yme Brijker, Vogelwacht op het eiland, zegt over het nieuwe zonnepark: "Daar broedden voorheen weidevogels, zoals de kievit, grutto, tureluur en scholekster. Die hebben de open ruimte nodig." Brijker is bang dat de weidevogels verdwijnen.

Ook zijn er mensen die waarschuwen voor te veel zonneparken op de grond. Zo vinden sommige experts dat zonnepanelen beter eerst op daken van scholen, ziekenhuizen, bedrijven en huizen geplaatst kunnen worden. Daken kun je nergens anders voor gebruiken, terwijl de grond onder zo’n zonnepark voor decennia onbruikbaar is voor andere doeleinden, zoals landbouw of huizenbouw.

Het park op Ameland zal overigens niet lang het grootste van Nederland zijn. Inmiddels zijn er plannen voor nog grotere parken, bijvoorbeeld in Delfzijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl