'Loodgieter werkt niet alleen in keukenkastjes'
Loodgieters hebben het druk en moeten vaak overuren maken. De branche komt honderden vakmensen tekort en dat tekort wordt de komende jaren alleen maar groter, blijkt uit onderzoek van Uneto-VNI.
Veel loodgieters gaan met pensioen en er komen weinig jongeren bij, zegt de branchevereniging. Vorig jaar kwamen de installatiebedrijven 300 loodgieters tekort, nu wordt het cijfer van 800 genoemd.
De loodgieter heeft geen best imago, zegt Uneto-VNI. "Het clichébeeld dat we alleen maar werken in keukenkastjes en op wc's, is echt wel achterhaald", zegt Titia Siertsema, voorzitter van de organisatie. "Het vakgebied wordt steeds breder, innovatiever en digitaliseert. Hierbij kun je denken aan oplossingen voor een energiezuinig huis, of aan speciale systemen die de riolen controleren."
Opleiding
Siertsema maakt zich ernstig zorgen over de opleidingen. "Als je jongeren vraagt wat ze later willen worden, zeggen ze nooit 'loodgieter'. Dat moet veranderen." Uneto-VNI hoopt ook dat meer meisjes interesse krijgen voor het vak, want loodgieter is nu vooral een mannenzaak. Om aandacht te vragen voor het vak, is het vandaag Wereld Loodgieters Dag.
De MBO-Raad bevestigt dit beeld. "Sinds 2008, toen de economische crisis begon, zien we een duidelijke daling in de aanmeldingen voor installatietechniek-opleidingen." "Dat merken we het sterkst bij de zogenoemde BBL-opleidingen. Studenten moeten dan vier dagen per week aan het werk bij een installatiebedrijf. In 2008 waren er nog 966 jongeren die een BBL-opleiding volgden, vorig jaar waren dat er nog maar 141."