NOS Nieuws

'In Idomeni staat het water tot aan je enkels'

"Het zijn Afrikaanse toestanden op Europees grondgebied", zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, over de situatie aan de Grieks-Macedonische grens. Daar zijn duizenden mensen gestrand, nu de Balkanroute naar Noord-Europa voor vluchtelingen is afgesloten. De situatie is erbarmelijk: het is er koud en het regent, en er is een tekort aan vrijwel alles.

Gisteren werden de grenzen halverwege de Balkanroute gesloten. Wie daar is, kan geen kant meer op. Veel vluchtelingen willen door naar Noord-Europa, maar dat zal voorlopig niet gaan gebeuren. Wie op de Balkan is, moet daar asiel aanvragen, zei staatssecretaris Dijkhoff vandaag na een vergadering met de Europese ministers van Justitie in Brussel.

Ceelen was vanmiddag in de Griekse grensplaats Idomeni, de plaats waar tienduizend mensen vastzitten. "In de tenten staat tot halverwege je enkels water. Alle kinderen zijn drijfnat", zegt Ceelen in het radioprogramma Nieuws en Co. De situatie maakt haar woedend.

"Het is een gecreëerde crisis", zegt Ceelen. "De grens dichtgooien terwijl je weet dat er zoveel mensen in aantocht zijn. Dan kun je uittekenen dat je dit soort omstandigheden creëert." Het afsluiten van de grenzen werkt volgens haar alleen maar averechts. "Vluchtelingen hier horen wat er aan de hand is, en die gaan een andere route kiezen. Die zijn vaak nog gevaarlijker dan met de boot oversteken van Turkije naar Griekenland."

De vluchtelingenstroom stopt niet zomaar, benadrukt ze. "Welk hek je ook neerzet en hoeveel prikkeldraad je ook spant; ze vinden er wel een weg omheen. En als zij het niet doen, doen de mensensmokkelaars dat wel."

Ceelen vindt dat de politiek zich moet richten op goede opvang in de regio. "Dat is volgens mij het enige juiste alternatief. Maar dan wel opvang onder redelijke omstandigheden. En dat is echt heel iets anders dan er nu gebeurt in de regio."

Het is volgens haar zaak dat vluchtelingen die in de regio worden opgevangen perspectief op een toekomst moeten krijgen. "Ik denk dan aan onderwijs, werkvergunningen en het herverdelen van mensen naar andere landen om de lasten eerlijk te verdelen."

Hulpgoederen

Om de situatie in Idomeni iets dragelijker te maken, is het nodig dat er snel hulp naar de regio gaat, zegt ze. "Om te beginnen moeten de mensen droog komen te zitten, dus zorg voor fatsoenlijke tenten. En zorg voor een bed dat hoger staat dan de grond en dat mensen kleding krijgen."

Daarnaast ontbreekt het ook aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en voedsel.

Stichting Vluchteling heeft daarom per direct drie ton beschikbaar gesteld voor hulpgoederen die ze willen leveren. "Denk aan tenten, dekens, zeep, shampoo, luiers en nog meer van dat soort spullen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl