NOS Nieuws

Asscher worstelt met minimumjeugdloon

Het kabinet is er nog niet uit wat er met het minimumjeugdloon moet gebeuren. De Tweede Kamer wil dat het substantieel omhoog gaat en ook jongerenorganisaties hebben daar al vaak op aangedrongen.

De kwestie kwam vandaag opnieuw aan de orde in de Kamer. Tijdens het debat voerden jongeren actie door zichzelf uit protest voor een deel uit te kleden.

Minister Asscher zei dat hij de druk en de urgentie voelt, maar hij wilde zich niet vastleggen op een bepaalde datum. Hij wilde ook niet beloven dat hij met een concreet voorstel komt om het minimumjeugdloon te verhogen.

Asscher heeft sympathie voor de acties van de jongeren en hij vindt ook dat hij zelf niet zo'n heel sterk verhaal heeft waarom het zo lang duurt. Ook volgens hem moeten "mensen die als volwassenen hun werk doen daarvan kunnen leven". Maar toen de Kamer uitsprak dat het jeugdloon omhoog moet, werd erbij gezegd dat het kabinet daarbij negatieve effecten voor de werkgelegenheid moet voorkomen.

Dilemma

Asscher noemde dat "een pittig kader". Hij sprak van een dilemma, waar hij nog niet uit is. Volgens het Centraal Planbureau zal de werkgelegenheid van jongeren fors dalen als het minimumloon substantieel wordt verhoogd.

Asscher bekijkt nu verschillende varianten. Daarbij speelt ook een rol dat regeringspartij PvdA het pleidooi voor verhoging steunt, maar coalitiepartner VVD niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl