De federale bank in New York
NOS Nieuws

Internetcriminelen lopen door tikfout honderden miljoenen mis

Hackers wisten vorige maand zo'n 80 miljoen dollar van de rekening van de centrale bank in Bangladesh via de federale bank in New York weg te sluizen. Maar dit bedrag had nog veel hoger kunnen zijn.

De criminelen waren van plan om een kleine 900 miljoen dollar door te sluizen naar buitenlandse rekeningen, schrijft het persbureau Reuters. Maar door een tikfout werden hun activiteiten ontdekt.

De centrale bank van Bangladesh heeft een rekening lopen bij de federale bank in New York.

Om bij het geld te kunnen hackten ze het systeem van de centrale bank in Bangladesh en bemachtigden ze de informatie die nodig is om geld over te maken. Vervolgens werden er tientallen verzoeken gedaan aan de federale bank van New York om geld van de bank in Bangladesh over te maken naar organisaties op de Filipijnen en in Sri Lanka.

'Fandation'

De eerste vier verzoeken, met een waarde van 80 miljoen dollar, werden zonder problemen doorgevoerd. Bij het vijfde verzoek van 20 miljoen ontdekte een medewerker van de Deutsche bank, die het transferproces verzorgde, een tikfout in de spelling van de organisatie waar het geld naar toe moest.

In plaats van ‘foundation’ stond er ‘fandation’. Er werd een routine-onderzoek gestart waarna de bank in Bangladesh de transacties stopzette.

Veel kennis

Er is een onderzoek gestart om de rest van het geld te vinden. Vertegenwoordigers van de bank in Bangladesh zeiden tegen Reuters te vrezen dat ze de daders waarschijnlijk nooit zullen vinden en dat het nog lang kan duren voordat al geld terecht is.

Volgens beveiligingsexperts lijkt het erop dat de hackers veel kennis hadden over hoe de bank intern werkte.

Intussen overweegt de minister van Financiën van Bangladesh om de federale bank in New York aan te klagen. "Die moet zijn verantwoordelijkheid nemen", zei hij. Volgens de bank in New York is hun systeem niet gehackt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl