Een arts in gesprek met een patiënt ANP

Patiënten en artsen vinden het een goed idee als patiënten die dat willen het gesprek met hun arts opnemen. Zowel de Patiëntenfederatie als de artsenvereniging KNMG reageert positief op het plan van minister Schippers. 

Minister Schippers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een opname van het gesprek patiënten kan helpen hun gedachten op een rij te zetten en beslissingen te nemen. Patiënten vergeten volgens haar vaak een groot deel van de informatie die een arts in het gesprek geeft.

Beide partijen wijzen op het belang om de opnames niet stiekem te maken. Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie: "Dat is wel zo netjes. En het is ook beter voor de verstandhouding." 

Niet verboden

Een gesprek opnemen zonder de arts in te lichten is niet verboden, zegt de KNMG, maar het kan de relatie wel onder druk zetten. De KNMG ziet dat vooral gebeuren bij verzekerings- en bedrijfsartsen en in de jeugdzorg. "In die situaties is er een grotere kan op onenigheid tussen de arts en de patiënten. Het zijn artsen die de patiënt niet zelf uitkiest."

De Patiëntenfederatie is blij dat de minister deze stap zet. "Maar het belangrijkste is natuurlijk dat arts en patiënt samen beslissen wat er kan en moet gebeuren." Veldman adviseert daarbij gebruik te maken van drie standaardvragen: wat zijn mijn mogelijkheden, wat zijn de voor- en nadelen en wat betekent dat in mijn situatie.

STER reclame