De steengroeve in Winterswijk is gesloten voor publiek
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Steengroeve Winterswijk gesloten voor publiek

De steengroeve in Winterswijk gaat dicht voor het publiek, schrijft Omroep Gelderland. Sibelco, dat de groeve exploiteert, doet dit voor een onderzoek naar de veiligheid. Het bedrijf gaat wereldwijd al zijn 250 steengroeves onderwerpen aan een inspectie. Tot die tijd zijn bezoekers niet welkom.

In de steengroeve in Winterswijk wordt sinds de jaren dertig kalk gewonnen. Het is niet duidelijk wat de aanleiding is voor de maatregel. Er is in Nederland nog nooit een ongeluk gebeurd met een bezoeker en ook over incidenten buiten Nederland is niets bekend.

In de steengroeve werd maandelijks een excursie gehouden door de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV). Die is teleurgesteld, maar zegt begrip te hebben voor het besluit. "Het is vooral spijtig voor de deelnemers van de excursies, niet voor ons. We kennen de groeve van binnen en van buiten, maar de bezoekers verheugen zich er altijd enorm op," zegt Willem Peletier van de NGV. "Als de risico-inventarisatie is afgerond gaan we weer praten. Maar de sleutels van de groeve moeten we inleveren."

Steengroevetheater wel open

De voorstellingen die in augustus altijd in het steengroeventheater worden gehouden gaan wel door. "Het theater is niet op de plek waar afgegraven wordt en is dus veilig", aldus een woordvoerder.

Advertentie via Ster.nl