AFP

De Inspectie SWZ (arbeidsinspectie) begint een onderzoek bij het chemiebedrijf DuPont in Dordrecht naar het gebruik van de giftige stof C8. Die chemische stof werd jaren gebruikt bij de productie van de anti-aanbaklaag teflon.

Medewerkers zeggen dat ze door het werken met C8 ziek zijn geworden. Door onderzoek te doen bij (oud-)werknemers kan worden uitgerekend hoeveel giftige stoffen werknemers de afgelopen jaren hebben binnengekregen. 

Uit eerder onderzoek door DuPont is gebleken dat bij sommige mensen de bloedwaarden zorgwekkend zijn. De uitkomst van het onderzoek was niet doorgegeven aan de Inspectie SWZ. 

Klachten en aandacht

Vanwege de klachten van de medewerkers en de aandacht in de media begint de inspectie met een eigen onderzoek. Dat concentreert zich op de werkwijze in de fabriek: zijn de regels nageleefd of niet, zegt de woordvoerder van de inspectie.

"Aan de hand van de uitkomst hopen we ook de bloedonderzoeken beter te kunnen begrijpen en conclusies trekken. Het kan zijn dat we het bloed van de betrokken medewerkers opnieuw laten onderzoeken." Volgens de woordvoerder is DuPont verplicht om mee te werken aan alle onderzoeken.

STER reclame