Vlinderstand in Nederland herstelt zich
Voor zeldzame en bedreigde vlindersoorten als de zilveren maan, de grote parelmoervlinder en de kleine heivlinder ziet de toekomst er beter uit. Ze vertonen in Nederland een voorzichtig herstel nadat ze tien jaar geleden hun dieptepunt hadden bereikt.
Van de populatie uit begin jaren negentig was er van de drie soorten rond 2006 nog maar hooguit 10 procent over.
Hun herstel past in een algemene trend, zeggen de Vlinderstichting en het CBS. Na decennia van alleen maar achteruitgang zien ze tekenen van een voorzichtige ommekeer. Tussen 2006 en 2015 is het aantal vlinders van twintig verschillende soorten toegenomen.
Klimaatverandering
Sinds 2006 gaan er voor het eerst iets meer soorten dagvlinders in aantal op vooruit dan achteruit. De totale vlinderstand is desondanks in Nederland stabiel gebleven.
Dat is volgens de organisaties te danken aan natuurbescherming die gericht is op het herstel van de leefgebieden van een aantal bedreigde vlindersoorten. Ook speelt de lichte temperatuurstijging als gevolg van de klimaatverandering een rol.
Vlinders zijn koudbloedige dieren die in veel gevallen profiteren van warmere zomers. En door hun korte levenscyclus kunnen vlinders sneller reageren op veranderde leefomstandigheden.