Zorgverzekeraars hoeven momenteel nog niet aan patiënten te laten weten als zij hun dossiers hebben opgevraagd.
NOS Nieuws

Iedere patiënt krijgt bericht bij bekijken van dossier

Minister Schippers wil dat patiënten altijd bericht krijgen als hun dossier door zorgverzekeraars is bekeken. Op dit moment zijn er maar een paar verzekeraars die melden dat ze het patiëntendossier hebben ingezien. De minister van Volksgezondheid schrijft aan de Kamer dat het beter zou zijn als alle zorgverzekeraars dat doen.

Zorgverzekeraars willen de medische gegevens van zorgverleners inkijken om bijvoorbeeld te zien bij welke verzekeraar iemand zit, welke dekking de patiënt heeft, of dat een declaratie goed is verlopen. De minister gaat binnenkort hierover praten met de zorgverzekeraars.

Duizenden keren per jaar

Minister Schippers heeft er geen problemen mee, maar vindt dat de patiënt via een mail of een brief op de hoogte gesteld moet worden. Het kan ook in het interne declaratiesysteem komen te staan.

De patiënt hoeft van haar niet vooraf op de hoogte gesteld te worden. Volgens haar wordt de privacy voldoende gewaarborgd en leidt het tot een te zware administratieve last.

Het gebeurt zo'n 2500 keer per jaar dat verzekeraars dossiers willen inzien. De minister vindt dat cijfer relatief laag, omdat in diezelfde periode in Nederland ongeveer een miljard declaraties worden doorgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl