Olifant Morgan
NOS Nieuws

Na 20 jaar weer olifant in door oorlog geteisterd Somalië

Een olifant heeft in Oost-Afrika honderden kilometers afgelegd en is voor het eerst in twintig jaar de grens met Somalië overgestoken. Het mannetje, Morgan, werd in december in de Keniaanse delta uitgerust met een gps-zender en herinnerde zich volgens kenners een oude, lang niet gebruikte migratieroute.

Vanwege de oorlog in Somalië zijn er al twintig jaar geen olifanten meer gezien in dat land, zeggen biologen tegen het Franse persbureau AFP. "Hij had duidelijk een idee van waar hij heen ging", zegt Iain Douglas Hamilton van Save the Elephants. Zijn organisatie heeft honderden Afrikaanse olifanten uitgerust met een gps-zender.

Morgan, die in de dertig is, begon zijn wandeling in Tana River in Kenia. Het grootste deel legde hij 's nachts af. Volgens Douglas Hamilton doorkruiste het dier een extreem gevaarlijk gebied, waar stropers zeer actief zijn.

Ivoor

Vorig jaar werden in Afrika zo'n 20.000 olifanten gedood door stropers. De slagtanden van olifanten leveren in China zo'n 1000 euro per kilo op. Langs de Keniaanse kust, waar Morgan begon, waren begin jaren 70 nog zo'n 20.000 olifanten; nu nog hooguit 300. In Kenia zijn de laatste jaren wel successen geboekt in de strijd tegen de stropers. Vorig jaar werden 93 olifanten gedood, in 2014 waren dat er nog 164.

De bestrijding van stroperij lijkt ook in het voordeel te hebben gewerkt van Morgan, die waarschijnlijk op zoek was naar een vrouwtje. Hij slaagde erin om meer dan 200 kilometer af te leggen. Lang bleef hij overigens niet in Somalië. Drie kilometer landinwaarts besloot hij om te keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl