NOS Nieuws

Oekraïense pilote steekt middelvinger op naar Russische rechter

'Hier heb je mijn slotwoord'

Een Oekraïense gevechtspilote die in Rusland terechtstaat voor de dood van twee journalisten in Oost-Oekraïne, heeft de rechters tijdens haar slotpleidooi beledigd. Ze stak haar middelvinger op en zei dat de rechters bewijzen dat Russen "fascisten" zijn. Haar proces noemde ze een farce.

De pilote, Nadja Savtsjenko, zit al sinds 2014 vast. Ze heeft volgens de openbaar aanklager ervoor gezorgd dat de Russische journalisten in juni 2014 in rebellengebied werden bestookt met artillerievuur. De journalisten kwamen daarbij om het leven.

Hongerstaking

Savtsjenko heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Zij zegt dat ze zeker een uur voor de aanval op de journalisten plaatsvond al was ontvoerd door rebellen.

Volgens de 34-jarige Savtsjenko is haar rechtszaak politiek gemotiveerd. Rusland zou haar gebruiken als symbool van het Oekraïense verzet tegen de Russen. De pilote is uit protest vorige week in hongerstaking gegaan.

Prostesten voor de Russische ambassade in Tbilisi

In het buitenland wordt het proces met argwaan bekeken. De EU en de VS hebben gevraagd om onmiddellijke vrijlating van de pilote.

Spanningen

De zaak leidt tot extra spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Zo zijn de Russische ambassade in Kiev en de Oekraïense ambassade in Moskou bekogeld met eieren.

De rechters doen waarschijnlijk op 21 maart uitspraak. De advocaten van Savtsjenko denken dat zij dan niet meer leeft, tenzij ze dwangvoeding krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl