Leden van Pegida en DTG bij een protest in Ede tegen een azc
NOS Nieuws

Actievoerders van DTG aangehouden voor vernieling

Vier leden van de actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) uit Enschede worden verdacht van openlijke geweldpleging. Ze zijn afgelopen weekend opgepakt en hebben tot vanmiddag vast gezeten.

Vrijdagavond sneuvelde de ruit van een voordeur in Enschede. Het incident zou het gevolg zijn van heibel binnen DTG. Een aantal aanhangers heeft DTG verruild voor een andere actiegroep. Dat zou tot wrevel hebben geleid.

Asielzoekerscentrum

Een van de aangehouden verdachten is DTG-woordvoerder Benno Wilmink. "Er waren strubbelingen met een paar jongens, die we wilden uitpraten", zegt hij. "Maar ze wilden de deur niet opendoen. Daarna heeft iemand uit woede een foutje gemaakt en is er een ruit kapot gegaan." Wilmink zegt dat hij de daadwerkelijke vernieling niet heeft gezien.

Demonstranten Tegen Gemeenten kwam de afgelopen tijd herhaaldelijk in het nieuws vanwege de tegenstand tegen een asielzoekerscentrum in Enschede.

De DTG-woordvoerder noemt de vier aanhoudingen een dag later "volledig opgeblazen". "Politie en justitie zoeken gewoon munitie om op ons te kunnen schieten."

Landelijke ambities

De politie kon vanavond niet reageren. Het Openbaar Ministerie bevestigt alleen dat er "vier mannen" zijn aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Volgens het OM was het nodig hen drie dagen vast te houden voor verhoor. Ze worden vooralsnog niet verdacht van andere strafbare feiten.

Wilmink is vandaag per direct uit DTG gestapt. "Iedereen heeft ons laten zitten de afgelopen tijd. Ik ben er klaar mee." De actiegroep, die juist landelijke ambities koesterde, lijkt nu helemaal te versplinteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl