De Balkanroute gaat dicht door het besluit van Servië, Kroatië en Slovenië
NOS Nieuws

'Balkan-route dicht voor migranten'

Servië sluit zijn grenzen voor migranten zonder paspoort en visum. Dat betekent in de praktijk dat niemand meer door mag en de Balkanroute is gesloten voor vluchtelingen.

De maatregel is volgens het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken een reactie op een Sloveense aankondiging. Dat land zegt mensen zonder paspoort en visum voor de Schengenzone niet meer door te laten. Servië zegt te willen voorkomen dat de vluchtelingen binnen zijn grenzen vast komen te zitten. Ook Kroatië zou de grens sluiten voor mensen zonder paspoort en visum, meldt het Duitse persbureau DPA.

Eerder vandaag zei de Sloveense premier Miro Cerar dat de EU-landen op een top in Brussel een duidelijk signaal hebben afgegeven, namelijk dat de route dicht is. Hij zei daarbij dat Slovenië vanaf vandaag of morgen alleen nog mensen doorlaat die om humanitaire redenen asiel willen aanvragen in Slovenië. Op de Sloveense radio zou hij een getal van 40 à 50 vluchtelingen per maand hebben genoemd.

De Balkanroute is de meest gebruikte route op weg naar Noord- en West-Europa. De meeste vluchtelingen reisden zo via Oostenrijk naar Duitsland. In de afgelopen maanden gingen de grenzen van de landen op de Balkan steeds verder op slot onder druk van de almaar toenemende stroom vluchtelingen uit vooral Syrië.

Volgens correspondent Marcel van der Steen wordt door vluchtelingen wel gesproken over een andere route, via Albanië en dan per boot oversteken naar Italië. Maar of dat een alternatief is voor de grote stroom vluchtelingen, is twijfelachtig. Want die route is niet zonder gevaar en er moet vaak flink worden betaald aan mensensmokkelaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl