1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

OM kiest voor brede aanklacht tegen Wilders

De aanklacht van het Openbaar Ministerie tegen PVV-leider Geert Wilders bestaat uit vier verschillende juridische varianten. Dat blijkt uit de tenlastelegging die vandaag openbaar is geworden.

Wilders wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en belediging van een groep mensen op grond van ras, maakte het OM al eind 2014 bekend. De aanleiding zijn uitspraken op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag.

Gaan we regelen

Op een bijeenkomst in een café op 19 maart 2014 vroeg Wilders het publiek of ze meer of minder Marokkanen wilde. Toen zijn aanhangers "minder, minder" riepen, zei de PVV-leider: "Dan gaan we dat regelen."

Volgens het OM heeft hij daarmee een groep mensen beledigd en aangezet tot haat en discriminatie. Nu blijkt dat het OM Wilders dit in verschillende varianten ten laste legt: medeplegen; plegen; uitlokken; en 'het doen medeplegen'.

"Het OM heeft hier een mening over maar het kan zijn dat de rechtbank er anders over denkt en daarom hebben we verschillende varianten in de tenlastelegging opgenomen", zegt een woordvoerster van het OM. 

Met het in het midden laten welke variant van toepassing is, lijkt het OM ook het risico te willen vermijden dat de strafzaak vroegtijdig strandt door een verweer van de advocaat van Wilders dat de strafbare feiten niet goed in de tenlastelegging zijn benoemd.

De advocaat van Wilders, Geert Jan Knoops, wil nog niet reageren op de tenlastelegging van het OM. Dat zal hij volgende week vrijdag doen als de eerste zitting is in het proces. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl