Senaat toch akkoord met nieuwe Mediawet
De Eerste Kamer staat toch achter de nieuwe Mediawet. Een meerderheid van de senaat kan leven met de toezeggingen die staatssecretaris Dekker vorige week deed, zo blijkt vanavond uit een debat. Dekker kan naast de regeringspartijen rekenen op steun van SGP, OSF, GroenLinks, ChristenUnie en D66.
De senaat stemt volgende week formeel over de wet, waarmee de bezuinigingen bij de regionale omroepen geregeld worden. Dekker had haast met de invoering ervan, zodat de omroepen snel met de reorganisatie aan de slag kunnen. Gisteren besloot hij al dat een deel van de bezuinigingen wordt uitgesteld.
De grotere hervorming van de landelijke publieke omroep, die Dekker voor ogen had, laat langer op zich wachten. De senaat had zo veel bezwaren, dat Dekker een aanvullende wet nodig heeft om alle aanpassingen in te regelen.
Die wet moet eerst weer afzonderlijk door de Tweede- en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Dekker hoopt dat dit voor de zomer geregeld is.
Regie
Veel partijen in de senaat vinden de gang van zaken discutabel, omdat ze geen garanties hebben dat de toezeggingen van Dekker ook daadwerkelijk in de 'reparatiewet' belanden. "Broddelwerk en buitengewoon riskant", noemt CDA-senator Atsma het. "De Eerste Kamer is de regie volledig kwijt", zei PVV-senator Kops en "Dit kent zijn weerga niet in de parlementaire geschiedenis", concludeert 50Plus-senator Nagel.
Staatssecretaris Dekker benadrukt dat de procedure wettelijk kan en dat die in het verleden ook gebruikt is. Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol uitte aan het slot van het debat haar zorgen over de procedure die Dekker gekozen heeft. Ze zegt dat het geen precedent mag scheppen.