NOS Schaatsen

Groothuis over stoppen: zitten ook mindere kanten aan topsport

Groothuis: het was wel een lastige beslissing

Stefan Groothuis maakte dinsdagmiddag bekend te stoppen met schaatsen. Zaterdag bij de wereldbekerfinale in Heerenveen komt hij voor het laatst in actie. Toch kwam zijn keuze een beetje als een verrassing. Na de WK afstanden in februari liet hij nog weten wel door te willen.

"Ik wilde niet in de emotie de knoop doorhakken en er nog even over nadenken", legt de 34-jarige Groothuis uit. "Er zitten mooie kanten aan topsport, maar ook mindere. Mede door die WK afstanden, waar ik twee keer veertiende werd, vroeg ik me af of ik het niveau nog wel aankon."

Groothuis werd zes keer Nederlands kampioen sprint, haalde vier medailles bij de NK afstanden, was in 2012 's werelds beste op de sprint en won in dat jaar ook goud op de 1.000 meter bij de WK afstanden. Als klap op de vuurpijl veroverde hij in 2014 olympisch goud op de 1.000 meter.

De succesvolle carrière van Stefan Groothuis

En dat is nou juist het punt. Groothuis blijft een winnaar, weet hij van zichzelf. "Ik ga niet om het meedoen, omdat de sport leuk is, mijn ambitie naar beneden bijstellen. Ik wilde de kans houden om te winnen. Is die kans er niet meer, dan stop ik. Er moet wel een bepaald geloof bij zitten. Ik zou er niet gelukkig van worden als ik door was gegaan op een ander niveau."

De keuze was wel moeilijk, erkent hij. "Ja. Het is een gekke en lastige beslissing. Maar geen pijnlijke beslissing. Ik praat er misschien over een half jaar anders over. Of het een gedwongen keuze is? Ik heb in januari een gesprek gehad met mijn ploeg. Ze wilden graag met me verder. Toen wilde ik ook nog wel verder. Speelde wel met de gedachte, maar had nog het idee dat ik wel een goed WK ging rijden."

Over het mooiste gevoel hoeft Groothuis niet lang na te denken. "De dag na de Olympische Spelen. De dag erna, als je 's ochtends wakker wordt. Dan leef je nog in een soort roes. Dat was heerlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl