NOS Nieuws

Geen extra stembureaus voor referendum in Oldenzaal

De gemeente Oldenzaal hoeft geen extra stembureaus te openen voor het Oekraïne-referendum op 6 april. Dat heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Stichting GeenPeil, de initiatiefnemer van het referendum.

GeenPeil wil dat Oldenzaal net zoveel stembureaus opent als bij andere verkiezingen. Voor het referendum gaan vijf van de zeventien locaties open. Dat komt volgens de gemeente door de verwachte lagere opkomst.

Sneller

De rechter zegt dat Oldenzaal een redelijk besluit heeft genomen om vijf stembureaus te openen. "Daarbij komt ook dat het stemmen bij een referendum sneller gaat dan bij Tweede Kamerverkiezingen", zegt de rechter. Kiezers hoeven niet naar het vakje van een partij te zoeken, maar geven alleen aan of ze voor of tegen het associatieverdrag zijn. Ook het tellen van de stemmen gaat sneller.

Burgemeester Oldenzaal: 'het tellen is ook veel makkelijker'

De wet bepaalt dat er één of meer stembureaus in een gemeente moeten zijn. Dat geeft de gemeente volgens de rechter veel vrijheid. Ook gaf Oldenzaal aan dat er op de kosten moet worden gelet.

Er lopen nog twee rechtszaken over de kwestie, een tegen minister Plasterk en een tegen de gemeente Son en Breugel. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl