Pavel Koelizjnikov staat met een brede glimlach op het podium
NOS Schaatsen

Ook Koelizjnikov betrapt op doping

In navolging van tennisster Maria Sjarapova en shorttracker Semen Jelistratov is ook Pavel Koelizjnikov betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium,.

Koelizjnikov is de laatste twee seizoenen ongenaakbaar op de 500 meter. In november was hij de eerste schaatser die op de 500 meter onder 34 seconden wist te rijden. Het wereldrecord staat op 33,98.

In 2015 en 2016 werd Koelizjnikov wereldkampioen sprint. Ook bij de WK afstanden was de 21-jarige Rus al succesvol. Hij won vorig jaar goud op de 500 meter en in februari van dit jaar was hij de beste op de 500 en 1.000 meter.

Februari 2015: Koelizjnikov kijkt terug op dopingschorsing

Nog geen duidelijkheid over straf

Er valt nog niets te zeggen over de wereldtitels en -records van Koelizjnikov. Of hij gestraft wordt en wat de straf wordt, is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat hij komend weekend niet in actie komt bij de wereldbekerfinale in Heerenveen.

Nuis wereldkampioen?

Kjeld Nuis werd dit jaar derde op de 1.000 meter bij de WK afstanden. Bij de WK sprint veroverde de Nederlander zilver. Kai Verbij eindigde als derde op het mondiale sprinttoernooi.

In 2012 werd Koelizjnikov als junior al voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van doping. Hij werd betrapt op het gebruik van methylhexanamine, een stimulerend middel dat volgens hem in een neusspray zat.

November 2015: Koelizjnikov wil niets met doping te maken hebben

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl