Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
NOS Nieuws

Rembrandts Maerten en Oopjen al veel vaker op reis

De twee huwelijksportretten van Rembrandt die Nederland en Frankrijk samen hebben gekocht en gaan pendelen tussen het Louvre en het Rijksmuseum, hebben vroeger ook veel gereisd.

De schilderijen met daarop de afbeelding van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit reisden in de zeventiende en achttiende eeuw regelmatig heen en weer tussen Amsterdam en Groenekan (Utrecht). Dat blijkt uit een onderzoek van belangenvereniging Stichting Groene Hart voor een artikel (.pdf) over de jaarlijkse zomerverhuizing van rijke Amsterdammers naar buitenplaatsen aan de Vecht.

Trekschuit

Na het overlijden van Maerten hertrouwde Oopjen met Martijn Daye, die eigenaar was van huize Voordaen in Groenekan. Uit aktes blijkt dat Oopjens huwelijksportretten ieder voorjaar in dekens werden ingepakt en per trekschuit over de Vecht werden vervoerd naar Groenekan en in het najaar weer terug.

Landgoed Schaep en Burgh

Na de dood van Daye ging Oopjen inwonen bij haar zoon in Alkmaar. Ze nam de schilderijen mee. Na haar overlijden verkochten de erven de portretten aan de Amsterdamse regent Van Loon, die ze ook iedere zomer meenam naar zijn buitenhuis Schaep en Burgh in 's-Graveland.

De Rothschild

Pas toen de Franse familie De Rothschild de doeken in 1877 kocht kwam er een einde aan de reizen van Maerten en Oopjen. En nu, bijna 140 jaar later, gaan de portretten dus opnieuw reizen. Ditmaal tussen Het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Maar daar zullen geen dekens en trekschuiten aan te pas komen. De schilderijen zullen met de grootst mogelijke voorzichtigheid worden vervoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl