De eerste aflevering van de rubriek voor jongeren verscheen in 1976
NOS Nieuws

Doek valt voor VPRO-brievenrubriek Achterwerk

Na veertig jaar is er een einde gekomen aan Achterwerk, de brievenrubriek voor jongeren achter op de VPRO Gids. De omroep heeft besloten ermee te stoppen omdat er niet genoeg brieven meer binnenkomen.

Sinds 1976 stond de achterpagina van de VPRO Gids vol met brieven waarin jongeren schreven over bijvoorbeeld hun dromen of angsten. Ook stelden ze vragen en gaven ze elkaar tips. De populaire rubriek had jarenlang een pendant op televisie: Achterwerk in de kast.

De laatste jaren kwam de klad erin. "Regelmatig moest ik alle brieven plaatsen die er binnen waren gekomen", schrijft redacteur Elja Looijestijn in de afscheidsbrief op de laatste Achterwerk-pagina. "Af en toe moest er een extra plaatje bij om de pagina vol te krijgen."

De groei van online platforms hebben de rubriek volgens Looijestijn de kop gekost. "Daar zijn tegenwoordig honderden plekken waar de jeugd terechtkan met onzekerheden over hun uiterlijk, sluimerende verliefdheden of problemen met juf of meester", schrijft ze. "Bovendien krijgen ze daar meteen een reactie, in plaats van weken te moeten wachten op het slome drukkerijschema van een weekblad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl