Sluiting van grote winkelketens hebben vergaande gevolgen
NOS Nieuws

Ook mbo-stagiairs op straat door faillissement winkelketens

Vierhonderd tot vijfhonderd mbo-scholieren hebben geen stageplek meer door het faillissement van grote winkelketens als V&D en Scapino. Ze moeten snel op zoek naar een ander stagebedrijf, want anders komt hun diploma in gevaar.

"Om een diploma te krijgen, moet een scholier praktijkstage hebben gelopen. Een deel van de examinering vindt plaats in de echte praktijk. En voor mensen die een deeltijdopleiding detailhandel doen, geldt dat ze die alleen mogen volgen als ze een arbeidsovereenkomst bij zo'n bedrijf hebben", zei de Tilburgse mbo-bestuurder Pheninckx in het NOS Radio 1 Journaal.

Mbo-scholen hebben een brief naar de minister gestuurd waarin ze om hulp vragen. "Het zou eventueel mogelijk moeten worden om de praktijksituatie op school te simuleren. De situatie nu is heel wrang, want de scholieren voldoen wel aan alle theoretische eisen."

Helpen

Volgens Pheninckx verloren oorspronkelijk zo'n 600 tot 700 scholieren hun stageplek, maar heeft een deel van hen weer een nieuw stagebedrijf gevonden. Bij het zoeken naar een nieuwe stageplek krijgen de scholieren hulp van hun opleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl