Regeringspartijen VVD en PvdA zijn positief over het principe-akkoord dat in Brussel is bereikt om de vluchtelingenstroom vanuit Turkije in te perken. De VVD spreekt van een belangrijke doorbraak. Volgens de partij is het onmiddellijk terugsturen van vluchtelingen naar Turkije de enige manier om illegale migratie een halt toe te roepen en mensensmokkelaars een slag toe te brengen. 

De PvdA denkt dat het akkoord het begin van een doorbraak kan zijn.

Oppositiepartij PVV spreekt van een flutdeal waarbij Turkije 6 miljard euro krijgt en de migranten blijven komen. D66 is redelijk positief en zegt dat er belangrijke stappen zijn gezet. De SP vindt het positief dat de mensensmokkelroutes worden aangepakt, maar heeft nog veel vragen over de rol van Turkije.

D66 en ook regeringspartij VVD willen niet dat de Turkije uiteindelijk sneller tot de Europese Unie wordt toegelaten. Turkije zinspeelde hierop voor aanvang van de EU-top. De ChristenUnie is wel positief, maar wil dat er afspraken gemaakt worden over visumvrij reizen en het versneld EU-lidmaatschap. 

 Ruilplan

Gisteravond bereikten de EU-leiders in Brussel een principe-akkoord over de aanpak van de vluchtelingen vanuit Syrië en Afghanistan. In het 'ruilplan' belooft Turkije vluchtelingen die via zijn grondgebied naar de Europese Unie komen, terug te nemen.

In ruil daarvoor zou de EU niet 3 miljard maar 6 miljard moeten bijdragen en ook voor elke Syrische vluchteling die teruggaat naar Turkije een vluchteling moeten opnemen uit een kamp in Turkije.

Ook zou de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen afgeschaft moeten worden. 

Volgende week wordt er verder onderhandeld over het plan. 

STER reclame