Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos ANP

EU in grote lijnen akkoord met Turks vluchtelingenplan

time icon

De EU en Turkije onderhandelen volgende week verder over het Turkse plan voor de vluchtelingencrisis. De ministers hebben een principe-akkoord gesloten met Turkije maar zijn het nog niet eens over de details. 

Volgens de Duitse bondskanselier Merkel steunen de Europese leiders het plan in grote lijnen. Premier Rutte zei dat het moeilijk was om alles te overzien en dat het plan nog verder moet worden uitgewerkt. Volgens hem betekent dit plan wel "dat de Balkanroute, het zomaar doorlopen van Europa, voorbij is."  

De hele avond hebben Europese leiders gesproken over het plan dat de Turkse premier Davutoglu eerder op tafel legde. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Met dit voorstel wordt een grote stap gezet'

Grote moeite

In het 'ruilplan' belooft Turkije vluchtelingen die via zijn grondgebied naar de Europese Unie komen terug te nemen. In ruil daarvoor zou de EU niet 3 miljard maar 6 miljard moeten bijdragen en ook voor elke Syrische vluchteling die teruggaat naar Turkije een vluchteling moeten opnemen uit een kamp in Turkije.

Ook zou de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen afgeschaft moeten worden. 

Onder meer Hongarije en Denemarken hebben grote moeite met de voorstellen. Op 17 en 18 maart wordt er verder gesproken. Die top was al gepland.

Arjan Noorlander
@noorlanderarjan
It's that time at the summit....again
3 jaar geleden

STER Reclame