Maria Sjarapova leest haar verklaring voor tijdens de persconferentie in Los Angeles
NOS Sport

Sjarapova positief bij dopingtest

Maria Sjarapova is positief getest bij een dopingcontrole. Ze testte tijdens de Australian Open in januari, waar ze in de kwartfinales strandde, positief op het middel meldonium. Dat maakte de 28-jarige Russin maandag bekend tijdens een persconferentie in Los Angeles.

Meldonium is een middel dat ook gebruikt wordt om hartproblemen te bestrijden. Het middel staat sinds 1 januari van dit jaar op de dopinglijst, omdat het het uithoudingsvermogen bevordert. Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, stimuleert meldonium de aanvoer van zuurstof naar het bloed.

E-mail WADA genegeerd

Sjarapova liet weten het medicijn op doktersadvies al tien jaar te gebruiken. De vijfvoudig grandslamkampioene zei niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat het WADA recent het middel op de dopinglijst heeft gezet.

Sjarapova bekent gebruik verboden middel meldonium

Volgens de voormalig nummer een van de wereld, die geen contra-expertise zal aanvragen, had ze in december een e-mail van het WADA genegeerd waarin de informatie stond vermeld.

'Hopelijk krijg ik nog een kans'

"Ik heb een grote fout gemaakt. Op deze manier wil ik mijn loopbaan niet beëindigen. Hopelijk krijg ik nog een kans om te spelen", aldus Sjarapova, die vorige week woensdag het nieuws van de internationale tennisfederatie ITF te horen kreeg.

Sjarapova is de nummer zeven van de wereld en komt momenteel vanwege een blessure aan de linkerarm niet in actie.

Sjarapova verklaart positieve dopingtest

Andere atleten

De Russische wielrenner Eduard Vorganov, de Oekraïense biatlete Olga Abramova en de Zweeds-Ethiopische 1.500 meter-loopster Abeba Aregawi werden dit jaar ook al betrapt op het gebruik van meldonium.

Artsen in de Verenigde Staten en landen aangesloten bij de Europese Unie mogen het middel niet voorschrijven omdat het nog niet als medicijn is geregistreerd.

In Oost-Europa wordt meldonium veel gebruikt tegen hartfalen of pijn op de borst bij inspanning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl