Tinder
NOS Nieuws

'Tinder slecht voor privacy van gebruikers'

Dating-app Tinder is slecht voor de privacy van gebruikers. Dat stelt de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet, die de voorwaarden onder de loep nam. Volgens de organisatie zijn de privacyvoorwaarden van Tinder veel te breed en kunnen allerlei gegevens bij anderen belanden.

Zo geven gebruikers van Tinder het datingnetwerk een eeuwigdurende licentie op hun foto's. Ook staat in de privacyvoorwaarden dat Tinder zich het recht voorbehoudt om gegevens door te sturen naar andere bedrijven en organisaties. Maar welke dat zijn, is onduidelijk. Ook zou niet duidelijk zijn wat er met de informatie van gebruikers gebeurt als ze hun account verwijderen.

Gevoelige informatie

Tinder heeft veel gevoelige informatie van zijn gebruikers, doordat het installeren van de app wordt gekoppeld aan een Facebook-profiel. Zo doende kent Tinder niet alleen een e-mailadres en naam, maar ook seksuele voorkeur, foto's, video's en vind-ik-leuks. Zelfs het arbeidsverleden wordt door de app binnengehengeld, stelt Forbrukerradet.

"Dat is ook informatie die Tinder niet eens nodig heeft", aldus woordvoerder Babs van der Staak van de Nederlandse Consumentenbond, een zusterorganisatie van Forbrukerradet. De Noorse organisatie was zelf niet bereikbaar voor commentaar, net als Tinder.

De Consumentenbond, die ook over het onderzoek heeft gepubliceerd, beraadt zich op juridische stappen tegen de app.

Tinder heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de populairste dating-apps. Elke dag wordt 1,4 miljard keer naar links of rechts 'geswiped', stelt het bedrijf zelf. Bezoekers van Tinder kiezen kandidaten voor een mogelijke afspraak door foto's van andere gebruikers te selecteren of juist te verwijderen uit hun lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl