1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Apple moet alsnog 450 miljoen dollar betalen in e-book-zaak

Apple moet alsnog 450 miljoen dollar (410 miljoen euro) betalen in een schikkingszaak omtrent te dure e-books uit 2015. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wil het beroep van Apple niet in behandeling nemen, waardoor de uitspraak van een lagere rechter blijft staan.

De zaak draaide om de vraag of Apple doelbewust de prijzen van e-books opdreef toen het zijn iPad en bijbehorende digitale boekenwinkel in 2010 lanceerde.

Volgens justitie is dit het geval. Apple probeerde zes jaar geleden voet aan de grond te krijgen op de digitale boekenmarkt, op het moment dat Amazon daar heer en meester was. De webwinkel verkocht zijn boeken voor 9,99 dollar, terwijl Apple er 14,99 dollar voor vroeg.

Doelbewust

Een federale rechter in de stad New York concludeerde dat Apple doelbewust vijf grote uitgevers had benaderd om ervoor te zorgen dat zij, in plaats van de winkels, de prijzen gingen bepalen. Dit leidde volgens de rechter tot een prijsstijging van 40 procent.

Daarom moet Apple 400 miljoen dollar aan e-book-klanten betalen, 20 miljoen aan de Amerikaanse staten die het bedrijf hadden aangeklaagd en ten slotte 30 miljoen aan proceskosten, schrijft persbureau Bloomberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl