NOS Schaatsen

'Sven Kramer is de beste schaatser aller tijden'

'Sven Kramer is de beste schaatser aller tijden'

In 2005, bij zijn debuut op de WK allround, eindigde Sven Kramer als derde. Een jaar later moest hij ook nog genoegen nemen met brons. Maar sinds 2007 is Kramer alleenheerser. Inmiddels staat de teller op acht wereldtitels. Ard Schenk, Ireen Wüst, Havard Bøkko en Shani Davis laten hun licht schijnen over de 29-jarige Fries.

Ard Schenk werd in 1970, 1971 en 1972 wereldkampioen allround. De inmiddels 71-jarige Noord-Hollander heeft heel veel respect voor Kramer. "Sven is eigenlijk een unieke atleet. Hij heeft een aantal heel bijzondere capaciteiten. Hij is fysiek heel sterk, goed trainbaar en mentaal sterk."

Schenk vindt dat Kramer zijn zwakke punten met zijn sterke punten verbloemt. "Als hij een keer verliest, dan wil hij de volgende keer per se winnen. Die gedrevenheid, dat maakt hem sterker. Hij heeft natuurlijk wel zijn zwakke punten, maar die weet hij dus uitstekend te verbloemen."

De acht wereldtitels van Sven Kramer

Ireen Wüst vult Schenk aan. "Hij levert altijd. Als hij zijn zinnen ergens op heeft gezet, dan wint hij. Hij heeft echt een hekel aan verliezen. Sven zet altijd alles op alles om te zorgen dat hij niet verliest."

Havard Bøkko werd in 2008, 2009 en 2011 tweede op de WK allround. Nog nooit werd hij wereldkampioen. "Sven is de beste schaatser aller tijden. Dat is mijn eerste gedachte", zegt de Noor. "Ik denk dat mijn leven heel anders zou zijn geweest als Sven twintig jaar ouder was geweest. Dan zou ik drie keer allroundkampioen zijn geweest."

Shani Davis was in de jaren dat Sven Kramer brons veroverde, in 2005 en 2006, de winnaar van het goud. De Amerikaan geniet nog altijd van de confrontaties met de Fries. "Sven is een geval apart. Hij is een allround schaatser. De beste aller tijden. Ik strijd graag tegen hem. Hij is de koning."

Schenk: Kramer is beter dan ik, geen discussie over mogelijk

Kramer liet na zijn achtste wereldtitel weten dat hij door wil gaan tot hij tien titels heeft verzameld. Schenk: "Als hij op deze manier doorgaat, dan is hij een soort van de onverslaanbare geweest."

Wie is er eigenlijk een betere schaatser? Ard Schenk of Sven Kramer? Schenk aarzelt geen seconde: "Sven Kramer is duidelijk veel beter dan ik. Een periode van tien jaar heersen, dat is uitzonderlijk. Nee, daar is geen enkele discussie over mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl