Duitse boerderijen dicht om dioxine

Aangepast

In de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zo'n duizend boerderijen geblokkeerd, omdat ze veevoer hebben gekregen waarin mogelijk dioxine zit. Het zijn bedrijven waar leghennen, slachtkippen en varkens worden gehouden.

De verontreiniging met de kankerverwekkende stof werd door de producent van het voer ontdekt. Die meldde het woensdag. In eerste instantie werden veertien kippenbedrijven geblokkeerd, maar het voer blijkt aan veel meer boerderijen te zijn geleverd. Ook buiten Nedersaksen, dat aan Noordoost-Nederland grenst, worden bedrijven stilgelegd.

Plantaardig vet

De Duitse regionale omroep NDR meldt dat de dioxine in Emden door onbekende oorzaak in plantaardig vet is terechtgekomen. Een Nederlandse handelaar heeft het vet doorverkocht aan de Duitse producent van het veevoer in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

De Duitse dioxine-affaire heeft geen gevolgen voor Nederland. "Er zijn geen aanwijzingen dat het voer ook in Nederlandse bedrijven terecht is gekomen", zegt een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit. De VWA doet uit voorzorg een onderzoek bij het bedrijf dat het vetzuur leverde.

STER Reclame