NOS Nieuws

Nancy Reagan bracht glamour in het Witte Huis

Nancy Reagan overleden

De overleden Nancy Reagan had meer invloed op het presidentschap dan andere first lady's. Ze heeft dat zelf bevestigd en vond dat niet iets om excuses over aan te bieden. Om Ronald Reagan te beschermen zocht ze zelfs haar toevlucht tot een astroloog.

Haar belangrijkste project als first lady was een programma om drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan, onder de titel Just Say No. Onder Reagan werd een wet aangenomen waarin minimumstraffen worden geëist voor drugsdelicten. Ze zag die wet als een persoonlijke overwinning.

Actrice

Nancy Davis en Ronald Reagan zijn allebei acteur als ze elkaar ontmoeten. Ze trouwen in 1952. Nancy blijft onder haar eigen naam rolletjes spelen tot 1962. In totaal speelt ze in elf films. Later zegt ze dat ze het voorbeeld van haar moeder volgde en actrice werd, omdat ze toch ìets moest doen.

Ronald Reagan wordt in 1967 voor de Republikeinen gouverneur van Californië tot 1975. Nancy Reagan voegt zich in de rest van haar carrière naar die van haar man. In Sacramento zet ze zich met name in voor oorlogsveteranen. Ze is actief voor de organisatie Foster Grandparents, waarbij ouderen een belangrijke rol spelen bij hulp aan kinderen en jongeren in hun eigen buurt. Dat doet ze later ook vanuit het Witte Huis in Washington.

Glamour

In de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1980 speelt Nancy een prominente rol. Ze bemoeit zich met de samenstelling van Reagans campagneteam en is vaak aanwezig bij verkiezingsbijeenkomsten. Haar aanwezigheid lijkt zijn zelfvertrouwen te versterken.

Na de sobere eenvoud van Jimmy Carter brengt Nancy weer glamour in het Witte Huis. Ze houdt van haute couture en stelt zo haar eisen aan het wooncomfort. Ze wordt in die zin vergeleken met Jacqueline Kennedy, maar vanwege de economische crisis is er veel minder waardering voor haar behoefte aan stijl. Ze laat het Witte Huis-servies vervangen voor ruim 200.000 dollar. In de media wordt haar snobisme verweten.

De Reagans houden in acht jaar tijd 56 staatsbanketten in het Witte Huis. Ter vergelijking: onder George Bush jr. waren dat er in acht jaar zes.

Een van de diners is ter ere van de Russische leider Michail Gorbatsjov. Het is voor het eerst dat een Russische leider een bezoek brengt aan het Witte Huis. Er wordt zelfs gezongen en minister van Buitenlandse Zaken Shultz zei later over die avond dat iedereen in de zaal het ijs van de Koude Oorlog voelde afbrokkelen.

Persoonlijke band

Nancy dringt er bij haar man op aan dat hij in een aantal topontmoetingen een persoonlijke band met Gorbatsjov opbouwt. Dat draagt zeker bij aan het einde van de spanningen tussen Oost en West. Zelf heeft ze meer moeite met de contacten met Gorbatsjovs vrouw Raisa. De dames liggen elkaar niet.

De Reagans hebben een sterke band en Nancy probeert haar 'Ronnie' op veel manieren te beschermen. In 1981 wordt een mislukte aanslag op Reagan gepleegd. Nancy haalt daarop een astroloog naar het Witte Huis, die moet bepalen welke dagen gunstig of ongunstig zijn voor openbare optredens.

Het leidt tot spanningen met Reagans staf. Een belangrijke medewerker die de laan uit wordt gestuurd, onthult in 1988 de invloed van de astroloog. Nancy Reagan wordt er ernstig door in verlegenheid gebracht.

Na het presidentschap van haar man blijft Nancy Reagan zich inzetten tegen drugsgebruik. In 1994 wordt bekend dat Ronald Reagan de ziekte van Alzheimer heeft. Nancy vervangt haar man vaak bij openbare optredens.

Sterke vrouw

Als oud-president Reagan overlijdt op 5 juni 2004 heeft Nancy de staatsbegrafenis tot in de puntjes geregeld. In de dagen erna klinkt ineens de waardering voor de fragiele oude dame die tot op hoge leeftijd een zeer sterke vrouw was. Nancy Reagan is 94 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl