De zondagse editie van Zaman met president Erdogan prominent op de voorpagina
NOS Nieuws

Turkse krant Zaman vaart nu pro-Erdogan-koers

De Turkse krant Zaman is een regeringsgezinde koers gaan varen. De editie van vandaag is de eerste die verschijnt sinds de Turkse rechter vrijdag een bewindvoerder bij de krant aanstelde en de hoofdredacteur werd ontslagen.

Op de voorpagina van Zaman is kritische journalistiek vandaag ver te zoeken. Linksboven staat een fotootje van president Erdogan, met de aankondiging dat hij overmorgen op Internationale Vrouwendag een receptie met vrouwen zal bijwonen.

Het hoofdartikel gaat over een deel van een brug over de Bosporus in Istanbul dat vandaag op zijn plek wordt gehesen. "Historische opwinding bij de brug" is de kop.

Infrastructuur is voor Erdogan een speerpunt. Hij maakt vaak goede sier met de aanleg van bruggen, vliegvelden of metrolijnen in Turkse steden.

Protest

In Turkije en ook daarbuiten bestaan grote zorgen over de ingreep bij Zaman. De persvrijheid in het land staat er al langer onder druk. Zaman schreef geregeld kritisch over de regering van president Erdogan. Gisteren greep de politie in Istanbul hard in, toen 2000 man de straat op gingen om te protesteren tegen de ondertoezichtstelling van de krant. Er werden traangas en rubberkogels gebruikt om de menigte uiteen te drijven.

De Turkse regering spreekt tegen dat er sprake is van beknotting van de persvrijheid. Volgens Ankara hebben de journalisten strafbare feiten gepleegd en moet er daarom worden ingegrepen. Op de website van de krant, die nu ook door Erdogan-getrouwen wordt gecontroleerd, staat: "wij zullen onze lezers zo snel mogelijk een betere en onpartijdigere dienst bewijzen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl