De KNVB heeft al eens geëxperimenteerd met een videoscheidsrechter ANP

De videoscheidsrechter komt er. De FIFA gaat er de komende twee seizoenen mee experimenteren. Dat heeft de IFAB, een orgaan dat de spelregels voor de wereldvoetbalbond mede bepaalt, zaterdag besloten. 

De nieuwe arbitraire hulp wordt ingezet om te bepalen of er sprake is van een geldig doelpunt, overtreding, penalty of rode kaart. "Dit is een historische beslissing", zegt de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino. 

"We nemen deel aan een debat dat nu niet meer te stoppen lijkt. We laten zien dat we luisteren naar het voetbal en ons gezond verstand gebruiken. Dit past bij een nieuw tijdperk dat we zo graag willen inluiden", aldus de Zwitser, die eerder deze week al liet weten open te staan voor technologische veranderingen

KNVB al langer bezig

De KNVB is al vanaf 2011 bezig om de videoscheidsrechter op de kaart te zetten en maakte eerder bekend komend bekerseizoen ermee te experimenteren. De Nederlandse voetbalbond gaat daarnaast ook zelf videoscheidsrechters opleiden. 

Nog een verandering

De spelregelcommissie heeft ook gekeken naar de zogenaamde 'triple punishment rule', waarbij een speler bij het neerhalen van een doorgebroken tegenstander in het strafschopgebied een penalty, rood en een schorsing krijgt. Vanaf het EK 2016 komt er een test waarbij die spelers, mits het geen harde overtreding is, voortaan slechts een gele kaart krijgen.  

STER reclame