ANP
NOS Nieuws

Koenders roept Bot op tot terughoudendheid bij lobby

Minister Koenders roept zijn voorganger Bot op terughoudend te zijn met lobbyen voor onderwerpen op het terrein van buitenlandse zaken. In Kamerbreed op NPO Radio 1 zei hij dat zaken niet door elkaar moeten gaan lopen.

Bot werkt als lobbyist en van 2003 tot 2007 was hij minister van Buitenlandse Zaken. NRC meldt vandaag dat minister Ploumen bij scheepsbouwer Damen Shipyards heeft geprotesteerd tegen de werkwijze van de oud-bewindsman.

Marineschepen

Bot zou bij Ploumen een verklaring van geen bezwaar hebben proberen te regelen voor de export van marineschepen van Damen aan Indonesië. Volgens NRC deed hij dat in een gesprek over Egypte dat hij had aangevraagd als voorzitter van de raad van toezicht van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie en als voorzitter van de raad van commissarissen van de Wereldomroep.

Hij zou ook de secretarissen van Koenders en Ploumen tegen elkaar hebben uitgespeeld en Ploumen zou daarna bij Damen haar beklag hebben gedaan over de gang van zaken.

Onzuiver

Koenders wilde bij Kamerbreed niet ingaan op dit concrete geval en hij benadrukte dat hij ook niet bij het gesprek met Bot is geweest. Maar hij vindt in het algemeen dat oud-bewindslieden heel voorzichtig moeten zijn met lobby-activiteiten bij hun oude ministerie en daarom deed hij zijn oproep aan Bot.

"Het wordt heel gauw onzuiver, omdat je natuurlijk makkelijk bij het ministerie binnenkomt en dan gaat het al heel gauw van de buitenlandse politiek naar een ander onderwerp." Koenders voegde eraan toe dat hij veel respect heeft voor Bot. Hij noemde hem een eerbiedwaardige voorganger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl