NOS Wielrennen

Armitstead wint Strade Bianche, eerste WorldTour-koers voor vrouwen

Armitstead wint eerste WorldTour-wedstrijd

Elizabeth Armitstead heeft de allereerste WorldTour-koers voor vrouwen gewonnen. De Britse wereldkampioene schreef zaterdag de Strade Bianche op haar naam.

De renster van de Nederlandse formatie Boels-Dolmans was in de koers over 121 kilometer over deels onverharde wegen in Toscane de snelste van een kopgroep van drie. De Poolse Katarzyna Niewiadoma kwam als tweede over de streep, de Zweedse Emma Johansson werd derde.

Mijlpaal

De Italiaanse eendagswedstrijd was voor het vrouwenpeloton dit jaar een mijlpaal. Want vanaf dit seizoen hebben de rensters net als de mannen ook een 'Champions League van het wielrennen': de Women's WorldTour. De Strade Bianche was de eerste wedstrijd op die kalender.

De WorldTour komt in de plaats van de wereldbeker, die alleen uit eendagswedstrijden bestond. UCI-voorzitter Brian Cookson noemde de nieuwe WorldTour voor vrouwen bij de presentatie "een belangrijke stap voorwaarts voor het vrouwenwielrennen."

Live op televisie

Marianne Vos was betrokken bij de opzet van de competitie en is tevreden over het concept. Volgens Vos worden de komende drie jaar nog gebruikt om de WorldTour te verbeteren. Met de nieuwe opzet hoopt het vrouwenwielrennen ook meer publiek te trekken.

De eerste stap is daarin al gezet: de Belgische televisie zendt de laatste 35 kilometer van de vrouwenwedstrijd in de Ronde van Vlaanderen live uit. Weliswaar tijdens het verslag van de koers van de mannen, maar toch: het is een primeur.

17 wedstrijden, 9 landen

De WorldTour voor vrouwen bestaat uit 17 wedstrijden, verspreid over 35 koersdagen en negen landen. De Ronde van Drenthe is enige Nederlandse koers op de WorldTour-kalender.

Het peloton bestaat uit twintig ploegen, waaronder drie Nederlandse formaties: Rabo Liv, Boels-Dolmans en Parkhotel Valkenburg.

Aan het einde van het seizoen zijn er, net als bij de mannen, prijzen voor de renster en ploeg met de meeste punten. Vorig jaar ging de eindzege in de wereldbeker naar de Britse wereldkampioene Lizzie Armitstead. Rabo Liv-renster Anna van der Breggen werd tweede. In 2013 won Marianne Vos het eindklassement.

Programma Women's WorldTour 2016

wedstrijddatum
Strade Bianche (Italië)5 maart
Ronde van Drenthe12 maart
Trofeo Alfredo Binda (Italië)20 maart
Gent-Wevelgem (België)27 maart
Ronde van Vlaanderen (België)3 april
Waalse Pijl (België)20 april
Ronde van Chongming (China)6-8 mei
Ronde van Californië (VS)19-22 mei
Philadelphia Classic (VS)5 juni
Ronde van Groot-Brittannië15-19 juni
Giro d'Italia (Italië)1-10 juli
La Course Le Tour de France (Frankrijk)24 juli
Ride London (Groot-Brittannië)30 juli
Crescent Vargarda (Zweden)19 augustus
Vargarda TTT (Zweden)21 augustus
GP de Plouay (Frankrijk)27 augustus
Madrid Challenge (Spanje)11 september

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl