'Europa en Rutte moeten Erdogan harder aanpakken'
Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Nederlandse uitgave van Zaman, vindt dat de Europese Unie de Turkse president Erdogan harder moet aanpakken. "Weet met wie je te maken hebt", waarschuwt hij de EU-leiders. "Als je Erdogan nu zijn gang laat gaan, heb je straks een instabiel land in de regio."
Hij maakt zich grote zorgen over het onder staatstoezicht stellen van het Turkse mediaconcern Zaman. Gisteren besloot de rechtbank in Istanbul dat er een bewindvoerder moest worden aangesteld bij het Turkse mediaconcern. Dat concern geeft Zaman uit, de grootste krant van het land, die geregeld kritisch schrijft over de regering. Vandaag werd de hoofdredacteur aan de kant geschoven.
Maandag zal Europa gewoon weer smeken bij Erdogan om de vluchtelingen niet naar Europa door te laten.
Cerit vindt dat premier Rutte als voorzitter van de EU op dit moment angstvallig stil is wat betreft de mensenrechten in Turkije. "Er zijn al 400.000 Koerden uit het gebied gevlucht, steden worden belegerd en sommige steden zijn helemaal platgebombardeerd. In Turkije wonen 15 miljoen Koerden. Als deze onderdrukking doorgaat, hebben we straks ook gewoon te maken met 15 miljoen Koerden richting Europa", waarschuwt hij.
Volgens Cerit voelt Erdogan zich superieur en machtig in verband met de rol van Turkije in de vluchtelingencrisis. "Maandag zal Europa gewoon weer smeken bij Erdogan om de vluchtelingen niet naar Europa door te laten en ze zullen alles doen om met Turkije en Erdogan zaken te doen en afspraken te maken. Maar de vraag is hoe lang dat goed blijft gaan. Erdogan had ook met de Koerden drie jaar lang vredesbesprekingen en toen hem dat niet meer uitkwam is hij een oorlog begonnen. "
Kwestie van tijd
Cerit is niet verbaasd over de gebeurtenissen rond de krant. "Het was een kwestie van tijd dat dit zou gebeuren. De afgelopen maanden werden andere Turkse media ook onder toezicht gesteld en dat had grote gevolgen. In financieel opzicht, maar ook op de inhoudelijke koers."
Gevolgen
Zijn krant heeft in Nederland een oplage van 5000. Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse tak van Zaman, is volgens Cerit koffiedik kijken. "Wij vallen niet direct onder de Turkse Zaman, wij zijn ondergebracht bij een onafhankelijke, Nederlandse organisatie. Maar het kan wel betekenen dat we moeilijker aan Turkse kopij komen, die gebruiken wij in Nederland namelijk ook." Cerit maakt zich ook zorgen over de betrouwbaarheid van die kopij. "Je zag bij andere media dat zij niet meer kritisch mochten schrijven over de regering."
Hij zegt op zoek te zijn naar andere partners in de Turkse media, want Zaman is vanaf maandag een staatskrant.
"Vandaag is de laatste dag dat Zaman verschijnt als vrij medium. De berichtgeving zal 180 graden draaien. Het is het einde van de persvrijheid in Turkije", zegt Cerit.