ANP

Welke docent in het hoger onderwijs geeft les met de meeste passie, persoonlijke aandacht én weet digitale hulpmiddelen handig in te zetten? Die maakt kans om vanmiddag de Docent van het Jaar-verkiezing te winnen. De eretitel komt voor het eerst met een beurs van 50.000 euro, geld dat is vrijgekomen door het afschaffen van de basisbeurs.

De komende jaren kunnen veelbelovende docenten, maar ook docententeams, kans maken op geldbedragen tot 250.000 euro. Met de Comenius-beurzen kunnen ze hun methodes verder ontwikkelen en delen met andere docenten. Het geld is vrijgekomen door wijzigingen in de studiefinanciering en moet de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. 

De vijf leraren die dit jaar genomineerd zijn voor de titel geven hun lessen met veel persoonlijke aandacht. Ook maken ze taaie lesstof begrijpelijk en leuk met veel interactie, voorbeelden uit het bedrijfsleven en zelfs spellen. 

Op universiteiten gaat het vaak vooral om onderzoek en minder om onderwijs.

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs

Minister Bussemaker hoopt dat de nieuwe beurzen het onderwijs op hogescholen en universiteiten een steuntje in de rug geven. "Met het geld kunnen docenten het onderwijs nog verder verbeteren en collega's helpen om ook op een innovatieve manier les te geven." 

Leraren moeten zich op die manier aan elkaar optrekken, hoopt Bussemaker. "Op universiteiten worden carrières toch vooral gemaakt met wetenschappelijk onderzoek, en iedereen wordt maar geacht daarnaast ook even les te geven. Ik ben op zoek naar docenten die onderwijs nét zo belangrijk maken als onderzoek. Onderwijs moet meer mogelijkheden bieden om verder te komen in je carrière."

De winnaar wordt vanmiddag om 16.15 uur bekendgemaakt door minister Bussemaker in de Jaarbeurs Utrecht. In de jury zitten studenten en bestuurders uit de onderwijswereld.

STER reclame