Formule 1-coureur Sebastian Vettel (Ferrari) in actie tijdens de laatste testdag in Barcelona
NOS Sport

Coureurs zien niets in nieuw kwalificatiesysteem Formule 1

Sebastian Vettel ziet helemaal niets in het nieuwe kwalificatiesysteem in de Formule 1. Volgens de Duitse coureur, rijdend voor de Italiaanse renstal Ferrari, wordt de koningsklasse van de autosport er niet beter van. "Integendeel", zei de viervoudig wereldkampioen, die vrijdag op de laatste testdag in Barcelona de snelste was.

FIA

De internationale autosportfederatie FIA gaf vrijdag groen licht voor de invoering van het systeem in Melbourne, waar op 19 maart de kwalificatie is voor de eerste race van het seizoen. De kwalificatie blijft uit drie delen bestaan, maar wordt een soort afvalkoers waarbij twee coureurs uiteindelijk overblijven. Die strijden 1,5 minuut om poleposition.

"Niemand snapt waarom de kwalificatie is aangepast. Wat was er mis mee? Ik ben geen fan van het nieuwe systeem. En ik denk dat ik namens alle coureurs praat", zei Vettel, de nummer drie van het WK van vorig jaar.

Complex

Dat het nieuwe systeem dit seizoen zou worden ingevoerd, is al enige tijd bekend. Wegens technische problemen werd de invoering uitgesteld tot mei, maar inmiddels zijn die problemen opgelost. "Door de reglementen is de Formule 1 al complex genoeg", zei Vettel. "Nu wordt het nog moeilijker om de sport te volgen."

Vettel kreeg bijval van wereldkampioen Lewis Hamilton en Nico Rosberg, die vorig jaar met Mercedes de titelstrijd naar hun hand zetten. "Ik heb de laatste jaren genoten van de kwalificatie. Om het systeem nu ineens te wijzigen, slaat dus nergens op", reageerde Hamilton.

Rosberg was niet op de hoogte dat het systeem al in Melbourne zal worden gebruikt. "Ik dacht dat het was geschrapt. Is het weer terug? Of het echt doorgaat? We hebben nog twee weken", zei de Duitser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl