Advocaten Stanley Marica (l), Marja Vos en Hugo Essed (r), die de nabestaanden vertegenwoordigen, overleggen tijdens een schorsing van het proces in Paramaribo.
NOS Nieuws

Aanklager Suriname: amnestiewet blijft van kracht

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De amnestiewet die het Surinaamse parlement in 2012 aannam, blijft van kracht. De beschikking van het Hof van Justitie om de rechtszaak over de Decembermoorden te hervatten, is daardoor onuitvoerbaar, zegt aanklager Roy Elgin.

In het proces over de Decembermoorden is president Bouterse de hoofdverdachte. Na het aannemen van de omstreden amnestiewet werd de strafzaak stopgezet. Het Hof van Justitie oordeelde eind vorig jaar dat de zaak moet worden hervat, maar volgens Elgin kan dat niet. Hij zegt dat de amnestiewet van kracht blijft zolang niet is aangetoond dat die in strijd is met de grondwet.

Volgens veel juristen is dat het geval, omdat de amnestiewet ingrijpt in een lopend strafproces. Een Constitutioneel Hof zou daar uitsluitsel over moeten geven, maar zo’n hof heeft Suriname nog niet.

Kritiek

"De wet is hard, maar de wet geldt", zegt aanklager Elgin. "De uitspraak van het hof verandert daar niets aan. Ik sta constant onder kritiek en ga mij niet verlagen door de wet te negeren." De kritiek waar hij op doelt, komt van nabestaanden.

De advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, noemt de houding van de aanklager absurd. "Een uitspraak van het hoogste rechtscollege van het land kun je niet naast je neerleggen. We hebben deze aanklager inderdaad al eerder bekritiseerd, maar zijn uitspraken van vandaag brengen het Openbaar Ministerie nog verder in diskrediet."

Duidelijke kwestie

Volgens de advocaat van hoofdverdachte Bouterse, Irwin Kanhai, is er op het standpunt van de aanklager weinig aan te merken. "Het Hof heeft inderdaad in een beschikking opdracht gegeven om de vervolging van de verdachten te hervatten. Maar een beschikking is ondergeschikt aan een vonnis. En de opschorting van de vervolging is in 2012 door een vonnis van de Krijgsraad bekrachtigd. Dus de kwestie lijkt mij duidelijk."

De krijgsraad bepaalt op 6 mei zijn standpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl