Tony Dyson en R2-D2 in Maastricht
NOS Nieuws

R2-D2-bouwer Tony Dyson overleden

De maker van Star Wars-robot R2-D2 is op 68-jarige leeftijd overleden. Robotbouwer Tony Dyson werd dood aangetroffen in zijn huis op Malta. De politie was een kijkje gaan nemen toen buren hem een aantal dagen niet hadden gezien.

Het is nog niet duidelijk waaraan Dyson is overleden; een autopsie moet daarover opheldering geven. Een misdrijf wordt uitgesloten.

De beroemde robot uit Star Wars maakte Dyson in 1977 op basis van schetsen van ontwerper Ralph McQuarrie. Hij vervaardigde de robot uit verschillende materialen, zoals epoxyhars, aluminium, koolvezel en plastic.

We kregen vijf maanden voor het project en ik kan oprecht zeggen dat het een van de leukste perioden van mijn leven was.

Tony Dyson over de productie van Star Wars

Dyson maakte verschillende versies: vier die op afstand bestuurbaar waren, twee met een stoeltje voor acteur Kenny Baker en twee wegwerpversies die werden gebruikt voor een scène waarin R2-D2 wordt uitgespuugd door een moerasmonster.

"We kregen vijf maanden voor het project en ik kan oprecht zeggen dat het een van de leukste perioden van mijn leven was", zei Dyson ooit.

R2-D2 speelde in alle zeven films die verschenen in de serie, inclusief The Force Awakens, die vorig jaar in première ging.

Dyson op pad met R2-D2

Dyson werkte ook mee aan de film Superman II en de Bond-film Moonraker, waar hij 36 ruimteschurken met lasergeweren voor vervaardigde.

Daarnaast ontwierp hij robots voor elektronicabedrijven als Sony, Philips en Toshiba. Ook reisde hij de hele wereld af om te praten over Star Wars; zo was hij deze week nog in Maastricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl